Flyrettigheder

ForsideBLOG

EU domstolene har netop færdiggjort en erstatningssag der påvirker tusindvis af passagerer. Fra 2018 er det nu også muligt at få kompensation hvis dit fly er aflyst eller forsinket grundet arbejdsstrejke, lockout eller arbejdskonflikter. Man skal dog tage afgørelsen med et gran salt mener Flycancel.

Passagerer har ret til erstatning hvis de oplever flyaflysninger, overbookinger og flyforsinkelse. Denne ret er man sikret igennem EU forordningen 2004/261. Det er dog ikke i alle tilfælde at man har ret til erstatning.

Flyselskabet skal kunne klandres for aflysningen eller forsinkelsen. Flyforsinkelser og aflysninger der skyldes dårlige vejrforhold, krig, terror eller andre ekstreme forhold giver dig ikke ret til erstatning. Arbejdsstrejker betragtes også som ekstreme forhold – eller sådan var det i hvert fald indtil april 2018. Nu kan du have ret til erstatning hvis du har været påvirket af pilotstrejker eller lignende.

Ny afgørelse om flyforsinkelser og aflysninger.

De lokale domstole i Tyskland færdiggjorde en erstatningssag mod TUI i April 2018, og denne får nu positive konsekvenser for rejsende, der oplever flyforsinkelser og aflysninger grundet arbejdskonflikter og arbejdsstrejker.

Dommen faldt i en erstatningssag mod rejseselskabet TUI, der måtte aflyse 100 afgange fra Tyskland tilbage i 2016. TUI fratog sig alt ansvar fra aflysningerne i sin tid da aflysningerne skyldtes arbejdsstrejker. Domstolene kiggede nærmere på sagen, og de kunne konstatere at arbejdsstrejken var en reaktion på omstrukturering i virksomheden.

Domstolen afgjorde at strejken var ulovlig, og at strejken kunne være undgået hvis flyselskabet havde reageret anerledes. Domstolene konkluderede, at aflysningerne ikke skyldtes ekstreme forhold. Derfor må TUI nu punge ud med et svimlende beløb til alle passagerer.

Ny dom skal tages med et gran salt

Den nye dom ændrer retspraksis betydeligt. Førhen var man ikke berettiget til kompensation ved forsinkelser og aflysninger der skyldes strejker. Det kan man være nu. Men man skal dog tage afgørelsen med et gran salt mener Ferhad Aksoy, kommunikationsansvarlig fra Flycancel:

Det er trods alt ikke alle former for strejker der giver ret til kompensation ved flyforsinkelser og aflysninger. Husk at domstolene afgjorde at strejkerne var ulovlige, og at de vurderede at flyselskabet kunne have undgået strejken. Så det er stadig et vurderingselement i disse sager. Ikke alle vil være berettiget til kompensation fremover. Men vi anbefaler at man altid prøver at søge kompensation. Det er trods alt et gratis forsøg fortæller Aksoy således.

Søg din Erstatning